Bakterie probiotyczne spożywane w postaci mlecznych napojów fermentowanych, wyrobów mięsnych długo dojrzewających, kiszonych warzyw zasiedlają przewód pokarmowy człowieka i biorą czynny udział w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Stosowane są w celach żywieniowych, profilaktycznych i leczniczych. Pozwalają na przeciwdziałanie chorobom metabolicznym takim jak nadwaga, otyłość, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca typu 2. Schorzenia te często występują jednocześnie, stanowiąc tzw. zespół metaboliczny, co w istotny sposób przyczynia się do rozwoju miażdżycy oraz jej następstw w postaci zawału serca lub niedokrwiennego udaru mózgu. Ponadto bakterie probiotyczne posiadają właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju pewnych rodzajów nowotworów. Prawidłowo zbilansowana dieta umożliwia utrzymanie właściwego składu jakościowego i ilościowego probiotycznej mikroflory jelitowej, co czyni taką mikroflorę potencjalnym celem terapeutycznym w zapobieganiu i leczeniu licznych chorób cywilizacyjnych.